1 Aralık 2015 Salı

Dubai’e Ev Kiralama/Tutma

Dubai’de ev kiralamak istiyorsanız, ilk olarak hangi bölgede yaşamak istediğinizi seçmeniz gerekiyor.


Yeri belirledikten sonra , emlakçılarla iletişime geçmeniz gerekiyor. Genellikle her emlakçının ilgilendiği yerler farklı. Örneğin emlakçınız JBR bölgesinde çalışıyorsa, Marina bölgesinde size gösterebileceği ev sayısı yok veya çok az. Bunun yanı sıra, bazı emlakçılar sadece satılık evlerle ilgileniyor. Eğer kiralık bakıyorsanız, satılık evlerle ilgilenen emlakçılar size pek yardımcı olamaz. 

Türkiye’de “sahibinden satılık/kiralık” ilanlar görürsünüz. Dubai’de ev kiralama işlemleri emlakçılar üzerinden yürüyor. Ev sahibini hiç görmüyorsunuz bile. Bu yüzden ev kiralamak için ilk emlakçı bulmanız gerekiyor. Birden fazla emlakçıyla çalışmanızda fayda var.

Dubizzle adında size Dubai’de her konuda yardımcı olacak süper bir site var. Bu sitede ev, araba, ikinci el eşya veya iş gibi ilanları bulabilirsiniz. Ev ararken bu siteyi kullanın. Emin olun hızlı bir şekilde istediğiniz evlerin bulabileceksiniz.





Dubizzle (https://dubai.dubizzle.com/ ) sitesinde istediğiniz şekilde filtreme yaptıktan sonra, önünüze fazla seçenek çıkacaktır. Dubai’de seçenek çoktur. Ama dikkat etmeniz gereken kısım, sirkülasyon çok hızlı. Gördüğünüz ev, birkaç hafta sonra kiralanmış olabilir. Kiralama sırasında hızlı düşünüp, çabuk karar vermeniz gerekiyor.

Dubizz sitesi üzerinden beğendiğiniz evlerin sayfalarının alt kısımlarında ilgili emlakçıların iletişim bilgileri mevcut. Hatta telefon numaranızı bırakırsanız ertesi gün sizi arıyorlar. Unutmamanız gereken nokta, aynı ev için birden fazla farklı emlakçı ilgilenebiliyor. Gezdiğiniz apartmanların adlarını ve kapı numaralarını not almanızı öneririm. Aksi taktirde, farklı emlakçılarla aynı evlere gidiyorsunuz. Bu da zaman kaybı demek. Bir diğer nokta ise, Dubai’de apartmanlar çok yüksek. Dünyanın en yüksek ikinci konutu Dubai’de bulunmakta. (Princess Tower/100 katlı). Evlere bakmadan önce emlakçınızla kat bilgisini konuşun. Eğer yüksek katlarda ev istemiyorsanız (burada yüksekler gerçekten yüksek) baştan belirtin.


Dubai’de kiralar yıllık veriyor.  Türkiye’deki aylık kira ödeme sistemi burada geçerli değil.  Kiralar çek şeklinde ödeniyor. Her ev sahibinin istediği çek sayısı farklı. Çek sayısı genellikle 1 ile 4 arasında oluyor. Zaten bu bilgiyi size emlakçı söylüyor.

Söylenilen kira bedelleri üzerinde pazarlık payı pek olmuyor. Zaten ev sahibiyle konuşulamadığı için, sizin için pazarlık yapan kişi emlakçı. Başkası başkası adına ne kadar pazarlık yapabilir ki zaten!? O yüzden pazarlık için çok ümitlenmeyin.

Dubai’de eşyalı ev seçenekleri de mevut. Eğer eşya dizmekle uğraşmak istemiyorsanız, eşyalı veya kısmı eşyaları evlere bakabilirsiniz. Fakat benim gezdiğim eşyalı evlerin mobilyaları çok eski ve hepsi koyu renkliydi. Eğer bazı mobilyaları beğenmediyseniz, ev sahibine istemediğiniz mobilyaları çıkarıp çıkaramayacağını sorun. Bazıları bu teklifi kabul ediyor.

Evi kararlaştırdıktan sonra, yıllık kira üzerinden %5 emlakçıya, %5 depozito olarak ev sahibine veriyorsunuz. Paraları ödedikten sonra evrak işlemleri başlatılıyor. Bütün evrak işlemlerinizi emlakçıyla yapıyorsunuz. Gene ev sahibini görmek yok. Gerekli belgeleri emlakçı size bildiriyor ama ben gene de burada da belirteyim;
  1. Oturum izni
  2. Emirates ID
  3. Cheque book
  4. Tenency Contract

 Gerekli belgeleri imzaladıktan sonra evi kiralamış oluyorsunuz. Hayırlı olsun :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder