29 Kasım 2015 Pazar

Birleşik Arap Emirliği Genel Bilgi


Kısa kullanımı: BAE
Başkent: Abu Dabi
Komşu Ülkeler:  Suudi Arabistan
                               Umman
                               Katar(Deniz Sınırı)
                               İran(Deniz Sınırı)
Para birimi: BAE Dirhemi
Resmi dil: Arapça
Kuruluş: 2 Aralık 1971
Yüzölçümü: 83.600 km²
Kişi başına düşen Milli Gelir: 48 bin 500 dolar
Nüfus: 8.264.070 (2010)
Yönetim biçimi: Emirlikler Federasyonu
Telefon Kodu: +971
Trafik Akışı: Sağ



*Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), dünyanın petrol rezervi bakımından en zengin altıncı ülkesidir.

Tarihi


Mısırlılarla ve Mezopotamyalılar bu topraklarda ortaklaşa bir medeniyet kurdular. 16. Yy’da Portekizliler burasını ele geçirdi.  Ardından 1971 yılına kadar ülke İngiltere yönetimindeydi.
2 Aralık 1971 yılında İngilizlerin çekilmesiyle Birleşik Arap Emirliği kuruldu.  2 Aralık Bağımsızlık günü, milli bayram olarak kutlanılır.





Siyası Yapısı

BAE yedi emirlikten oluşur. Bu emirlikler Abu Dabi, Dubai, Acmen, Fuceyra, Re'sü El Hayme, Eş Şarika ve Ummu El Gayevin. Her federasyon kendi emirleri tarafından yönetilir. Ülkenin karar organı yedi emirliğin bağlı olduğu Yüksek Konsey’dir. Konsey hem yasamaya hem de yürütme yetkisine sahiptir. Konseyin başkanı devlet başkanıdır.
Ülkenin şu anki Devlet Başkanı Halife bin Zayid El Nahyan’dir. Aynı zamanda Abu Dabi’in de emirdir. Ülkenin başkanı ise Dubai’in emiri Muhammed bin Raşid El Maktum’dir.

Nüfus

Nüfusun %13’ü BAE vatandaşı yani Emiratili’dir. Geri kalan nüfus yabancıdır. Ülkede Hindistanlı, Pakistanlı ve Bangladeşlı vatandaşlar çoğunluktadır. Bunların yanı sıra ülke, Avrupa’dan ve Afrika’dan da göç almaktadır.
Nüfusun cinsiyetlere göre dağılımı : Erkekler: % 70, Kadınlar: % 30

Ekonomik Durum

Ülkenin gelir kaynağı ağırlıklı olarak ihraç edilen petrolden ve doğal gazdan sağlanır.
Ülkenin hem Basra Körfezi hem de Umman denizi boyunca kıyısı bulunmaktadır. Bu durum balıkçılığın ve inci avcılığının gelişmesini sağlamıştır. Fakat inci ticareti günümüzde önemini yitirmiştir.
Ülkeye çöl hakım olmasına rağmen tarımcılık ve hayvancılık yapılmaktadır. Tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelirin milli gelir içindeki payı % 2'dir. Hurma en çok üretilen meyvelerin başında gelmektedir.
Günümüzde turizm de ülkenin başlı gelir kaynaklarından bir tanesidir.  Bu konuda dünyaca ün yapmış emirliği Dubai, ülkenin turizm gelirine oldukça destek vermektedir.  Farklı, büyük, gösterişli ve lükslükten önün verilmeden yapılan turistlik mekânlar ve binalar turistlerin dikkatini çekmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder